Mijn naam is Oscar Jansen en ik wil U graag iets over mezelf en de Smart Aviation Group Europe vertellen.
Mijn achtergrond is techniek. Ik ben elektrotechnisch ingenieur (Master of Science) en heb mij tijdens mijn studie aan de Technische Universiteit Delft gespecialiseerd in digitale techniek en computerarchitectuur.
Ik heb ruim 40 jaar programmeerervaring met kleine en grote systemen, met technische systemen en ERP-systemen. Mijn passie is low-code development. Hierdoor kun je met een klein team grote projecten realiseren, waarbij overzicht en onderhoudbaarheid belangrijke eigenschappen zijn.
Sinds 1988 ben ik ondernemer. Momenteel ben ik zelfstandig IT-management consultant voor allerlei soorten projecten en problemen. Mijn netwerk heeft mij vaak in contact gebracht met de luchtvaart. Ik heb een boekingsprogramma voor een vliegschool ontwikkeld en in die tijd heb ik 20 uur vlieginstructie gekregen. 5 jaar geleden werd ik de CTO (Chief Technology Officer) van een luchtvaartmaatschappij in oprichting. De belangrijkste markt van dit bedrijf is het regionale luchtvervoer in Duitsland. Daarom ben ik in Duitsland gaan onderzoeken hoe de automatisering in de luchtvaart verloopt. Aan de ene kant wil deze luchtvaartmaatschappij zoveel mogelijk bedrijfsprocessen automatiseren, aan de andere kant wordt ze beperkt door de beschikbare informatie. Dit was voor mij aanleiding om de luchthaven IT verder te onderzoeken. Dit deed ik deels met mijn low-code partner Usoft. Zij hebben software ontwikkeld voor de luchthavens van Amsterdam en Eindhoven. Mijn conclusie: kunnen we niet meer doen voor de luchthavens in Duitsland?
Mijn functie als CTO is beëindigd en in mijn zoektocht naar oplossingen kwam ik NAIS tegen. Zij hebben de afgelopen 20 jaar eigenlijk alles ontwikkeld wat een luchthaven nodig heeft, inclusief vele processen die door de grondoperatie gebruikt worden. Belangrijk aandachtspunt is optimalisatie door integratie. Dit is ook mijn zakelijke ervaring: veel bedrijven gebruiken veel verschillende systemen voor verschillende taken. Deze systemen zijn vaak slecht aangesloten. Integratie leidt al snel tot meer efficiëntie en kostenreductie. NAIS heeft veel praktijkvoorbeelden van hoe integratie leidt tot een betere voorspelbaarheid van luchthavenprocessen, hoe kostenreductie wordt gerealiseerd en winstmaximalisatie bereikt kan worden.
Als prive persoon heb ik ook ervaring met vliegen. Ze zijn niet overweldigend positief. Een belangrijke motivatie van ons om een nieuwe luchtvaartmaatschappij op te richten, is om vliegen aantrekkelijker te maken voor de consument. Dit kan worden bereikt door baanbrekende automatisering en de levering van aanvullende diensten om de voorspelbaarheid van reizen te verbeteren en het gemak voor de consument te vergroten. Hiervoor is in bijna alle gevallen toegang nodig tot de IT-systemen van de luchthaven, de grondoperatie en de luchtvaartmaatschappij. Onze missie om het luchtvervoer voor de passagier zo optimaal mogelijk te maken, betreft echter niet alleen IT en vraagt om een bredere aanpak.
Ik heb het instituut (EIW) leren kennen tijdens mijn tijd als CTO van de op te richten luchtvaartmaatschappij. Ik heb om hun steun gevraagd om deze missie te realiseren. We hebben de basis gelegd voor de Smart Aviation Group, waarmee we onze leden willen ondersteunen bij het behalen van hun doelen, maar ook om “Smart Aviation” voor hen bereikbaar te maken. We hebben als groep veel meer mogelijkheden om de pijnpunten die momenteel spelen in de luchtvaart aan te pakken, het reisplezier te vergroten en ook rekening te houden met ons milieu.
Inmiddels is ons project, Smart Aviation, door Interreg opgenomen.